Deportatie en dwangarbeid,
zoals onderzocht door de jeugd van 2004
De meeste scholen in de regio hebben in de aanloop naar de herdenkingen van de deportatie en dwangarbeid een project over dit onderwerp gemaakt. Ze hebben besproken wat er zestig jaar geleden in hun dorp gebeurd is, en op veel plaatsen hebben ex-dwangarbeiders of hun familieleden er op school of bij hen thuis over verteld.
De resultaten daarvan worden op deze website gepresenteerd, samen met verslagen van de verschillende herdenkingen, waar de jeugd ook uitgebreid bij betrokken is.
Je kunt klikken op de naam van het dorp waar je meer over wilt weten, of je klikt op de kleine kaart hiernaast. Dan verschijnt er een grotere kaart, die het hele getroffen gebied op de westelijke Maasoever in beeld brengt. Zoek met de muis het dorp op waar je naartoe wilt en klik als de naam oplicht.
Op een aantal scholen loopt het project tot aan de datum van de herdenking en moet het verslag daarvan nog aan ons toegezonden worden. In sommige dorpen moet nog een begin met de beschrijving van hun eigen geschiedenis gemaakt worden. We hopen dat de resultaten die we hier presenteren hen zullen inspireren om ook een bijdrage aan onze website te leveren, zodat we uiteindelijk alle getroffen dorpen 'op de kaart' gezet hebben.
Sommige verhalen staan dubbel op deze website. Dat komt voor een deel omdat het gaat om mannen die in een ander dorp dan hun woonplaats zijn opgepakt. Andere verhalen staan dubbel, omdat de kinderen die het gemaakt hebben nu in een ander dorp wonen dan hun opa's destijds. In beide gevallen zijn de verhalen in alletwee de dorpen opgenomen.
Heb jij ook een verhaal over dwangarbeid in Duitsland (liefst met foto's, kopieën van documenten of tekeningen)? Stuur het naar info@kerkrazzia.nl of Stichting Deportatie, Rembrandt van Rijnstraat 9, 5831 BA in Boxmeer.