Oorlog ’40-’45

ONDERZOEK

Piet Gommans en Jos Keijmes zijn bezig met een onderzoek of er nog namen ontbreken op het oorlogsmonument van Everlo. Het staat nu voor hen vast dat er 22 personen niet op vermeld zijn. Op de gemeentelijke pagina in Hallo Peel en Maas zijn de namen en bijbehorende (beperkte) gegevens geplaatst om zo nog te kunnen achterhalen of de gegevens kloppen, of er bezwaren zijn tegen vermelding en of er nog namen toegevoegd moeten worden. Omdat ze echter niet alle gegevens (o.a. foto’s) kunnen publiceren treft u onderstaande een bestand aan waar alle gegevens zijn opgenomen. Bezwaren tegen publicatie, aanvullingen, correcties en andere wetenswaardigheden zijn welkom op mailadres info@moennik.nl.

Oorlog 1940-1945

Vroeg in de morgen van 10 mei 1940 begon de inval van het Duitse leger in Nederland. De werkgroep doet onderzoek naar de historie van de Tweede Wereldoorlog en is op zoek naar de verhalen rondom alle gebeurtenissen uit die dagen in het Peel en Maas-gebied. Ook de mobilisatie in 1939 is onderwerp van onderzoek. Immers, in augustus 1939 werden ruim 280.000 mannen, waaronder ook vele inwoners van de voormalige gemeente Helden, opgeroepen om als soldaat te dienen in het Nederlandse leger. De inval in mei 1940 en de daarop volgende gevechten kostten uiteindelijk het leven van zeven inwoners uit deze gemeente.

Is een slag die verloren is ook een zinloze slag? De werkgroep denkt het niet. De aanvallende Duitse troepen verdwenen niet zomaar! Het Derde Rijk stond als een huis, dat, of men wilde of niet, steen voor steen afgebroken moest worden. Ook het Nederlandse leger heeft in de meidagen zijn bijdrage geleverd aan deze afbraak van het grote geheel. Het was een bescheiden bijdrage maar ook deze droeg bij aan de ondergang van de nazi’s. Onze soldaten, jongemannen, vaders en zonen, die het hoogste offer brachten, mogen niet vergeten worden. Zij werden geroepen en deden hun plicht. Daarvoor verdienen zij onze dankbaarheid en respect, tot in lengte der dagen.

Nieuwe werkgroepleden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via info@moennik.nl.

 

 

Comments are closed.