Helenaveen
De herdenking in Helenaveen is over twee dagen verspreid.
Op zaterdag 9 oktober vond er in een tent bij het beheerscentrum Mariapeel een congres plaats.
Na een toespraak van burgemeester Daandels van de gemeente Deurne, het verhaal van de ex-dwangarbeider J. Mooren uit Deurne en de proloog van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding, schoven drie ex-dwangarbeiders (waaronder Arie Crommentuin uit Helenaveen) en twee andere sprekers bij achter de forumtafel.
Er ontspon zich een levendig gesprek waarbij de aanwezigen antwoord kregen op alle vragen waar ze soms al jarenlang mee rondliepen.
De zaal was tot op de laatste plek toe bezet.
De onthulling van de plaquette door burgemeester Daandels op zondag 10 oktober vond plaats bij de brug naar de Mariapeel, die op de rampzalige 8ste oktober 1944 werd opgeblazen vlak nadat de gevangen Helenaveners er onder bewaking van Duitsers overheen getrokken waren.
Vijf nog levende ex-dwangarbeiders waren getuige van de herdenking en de onthulling, waar ook dominee Deunk en pastoor Massaer, en Muziekvereniging Wilona een bijdrage aan leverden.
Malou Hoogendoorn en Diana Swinkels lazen een eigen gedicht voor, en ex-gedeporteerde Gerard Sonnemans vertelde over zijn belevenissen in Duitsland.
Tot besluit liet Albert Wijnen ter nagedachtenis aan de 26 Helenaveners die niet uit Duitsland terugkeerden twee witte duiven los, met de woorden 'Ze zijn zo weer thuis'.