Archeologie

Werkgroep Archeologie:

Opgravingen door de jaren heen hebben laten zien dat de voormalige gemeente Helden een rijk archeologisch verleden heeft. Denk hierbij aan de opgravingen op Schrames en het Romeins beeldje van de oorlogsgod Mars. De opgraving in Panningen-Noord geeft een beeld van de bewoning door de eeuwen heen. Voor nadere inlichtingen en nieuws kan het Documentatiecentrum en het STreekmuseum ’t Land van Peel en Maas geraadpleegd worden.Nieuwe werkgroepleden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via van ons contactformulier.

Vergulde sierschijf:

Deze unieke schijf is afkomstig uit Thracië (het moderne Bulgarije en Roemenië) en werd gebruikt als sieraad. Hij is gemaakt van zilver en vervolgens verguld. Op fraaie wijze zijn scènes van een man die met verschillende dieren vecht afgebeeld. Het bijzondere en waardevolle object is mogelijk naar Nederland gebracht door Thracische krijgers die deel uitmaakten van de Romeinse legioenen. De schijf heeft een diameter van 21 cm en wordt gedateerd in de eerste eeuw voor Christus. Maar het sieraad zou ook uit vroeger tijden afkomstig kunnen zijn. De schijf werd gevonden in de Peel omstreeks 1840. Het Rijksmuseum van Oudheden is in het bezit gekomen van deze schijf door aankoop in 1890 uit de verzameling van de heer Guillon.

 

Vergulde sierschijf.

 

Romeinse helm

 

In 1910 vond turfsteker G. Smolenaars een 28,5 cm hoge verguld zilveren helm in het Peelmoeras bij het Brabantse Deurne, vlak bij de grens met Helden. Hij stelde hem tentoon in zijn woonkamer, waar bezoekers de Romeinse helm voor een dubbeltje konden bewonderen. Uiteindelijk werd het pronkstuk verkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden en gerestaureerd door een goudsmid.
De helm bestond oorspronkelijk uit een met leer gevoerde ijzeren kap. Hierop zijn dunne platen verguld zilverblik vastgezet met zilveren kopspijkertjes. Aan de rechterkant van de helmkap staat de naam van de Romeinse ruitereenheid waar de drager deel van uitmaakte. De naam van de maker, Marcus Titus Lunamis, is terug te vinden op de nekplaat, net als het gewicht van de zilverplaten. Hoe deze helm in het moeras terechtkwam is onduidelijk. Het kan zijn dat de ruiter en zijn paard in het moeras verdronken. Maar ondanks uitgebreide zoektochten is geen botje aangetroffen, dus er zou ook sprake kunnen zijn van een offer. Het moet in ieder geval zijn gebeurd in het jaar 319 of kort daarna.

 

De gouden Peelhelm

 

De gouden Peelhelm

Reacties zijn gesloten.