De vakantie-editie van Historisch Tijdschrift ‘De Moennik’ van Heemkundevereniging Helden staat weer bomvol historische artikelen, vaste rubrieken en wetenswaardigheden. “We hebben wederom gezorgd voor een gevarieerd tijdschrift”, aldus hoofdredacteur Wim Daniëls. De nieuwste editie van ‘De Moennik’ wordt komende dagen bezorgd bij de leden en is ook los verkrijgbaar.
In één van de artikelen wordt de speurtocht naar nieuwe Heldense oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog beschreven. Te lezen valt hoe het verhaal gaat van Zuster Helenite, de kloosternaam voor Johanna Maria Agnes Joosten uit Helden. Zij kwam op 6 december 1942 tijdens een bombardement in Eindhoven om het leven.
Hotels in Helden
Enige tijd geleden kreeg Heemkundevereniging Helden de beschikking over de originele ‘Gouden Leeuw’ van het vroeger in Panningen gelegen gelijknamige hotel. Het beeld werd door de werkgroep kruisen en Kapellen van de heemkundevereniging opgeknapt en zal binnenkort onderdeel zijn van een nieuwe expositie in het Streekmuseum. In ‘De Moennik’ het verhaal over hotel ‘De Gouden Leeuw’.
Naast Hotel De Gouden Leeuw is er ook aandacht voor Hotel Antiek in Helden. De oude toegangsdeur van het hotel in Helden doet anno 2025 nog steeds dienst.
Land- en tuinbouw in de regio
Een amusante anekdote uit begin 1900 is te lezen in het verhaal van Meester Gelissen die les gaf in land- en tuinbouwzaken. Dat land- en tuinbouw in onze regio voornaam was bewijst het feit dat Sil Lenders uit Panningen protest aantekende bij de minister van landbouw in Den-Haag omdat hij geen toestemming kreeg zijn vee in de provincie Noord-Brabant te laten grazen. De redactie dook de protestbrief op en neemt de lezer mee naar 1911.
Oud-Heldenaar Herm Verlaak beschreef vroeger diverse woningen aan het Mariaplein in Helden-Dorp. In de nieuwe ‘Moennik’ laten we een huis op de Van Cannstraat zien.
Dialect
Dat ’t Hèljes dialekt zeer specifieke woorden en uitspraken kent is voor velen bekend. Maar is ook bekend hoe de dialectlijn in Limburg loopt en heb je wel eens gehoord van de Panninger Linie en de Panninger zijlinie? In de nieuwe ‘Moennik’ wordt hier uitgebreid bij stil gestaan.
Dagboek en oorlog
De redactie wist een historisch dagboek op te sporen van Frans Doensen. Het dagboek beslaat de periode van 17 september 1944 toen Frans 18 jaar werd tot 5 april 1945, toen hij uit Duitsland terugkwam, na zijn deportatie en de gedwongen tewerkstelling in Solingen. Het gehele dagboek is via ‘De Moennik’ te lezen.
Dat de klokken uit de Lambertuskerk in Helden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen werden is bekend, maar de klok kwam na de oorlog weer terug naar Helje-Dörp. En wat hebben onderwijzer Sief Frencken en kolenboer Geer Martens rondom deze klok met elkaar gemeen? De ‘reisachtige’ geschiedenis en de uitkomst van de gestelde vraag komt aan bod.
Vaste rubrieken
Ook de vaste rubrieken zijn weer present in de nieuwe Moennik. In de rubriek ‘Negentigers’ vertelt Rien Maessen uit Grashoek over haar jeugd, hoe ze thuis heeft geholpen in de winkel voor huishoudelijke artikelen èn als eerste dame uit Grashoek het rijbewijs wist te halen om vervolgens kuikens rond te gaan brengen.
De rubriek ‘Zoldergeheimen’ gaat verder in het verhaal van de nieuwe burgemeester van Helden. Te lezen valt hoe de installatie van burgemeester Cremers op 4 december 1946 plaats vindt.
Interactief met de lezers
In het tijdschrift wordt de luisteraar wederom opgeroepen mee te denken. Er worden twee schilderijen van Lei Steeghs getoond waarbij de vraag gesteld wordt waar deze geschilderd zijn en welke gebouwen zijn afgebeeld. Tevens is het antwoord te lezen van de tentoongestelde attributen in de vorige editie van ‘De Moennik’.
In deze editie van ‘De Moennik’ zijn evenals in de voorgaande edities QR-codes afgebeeld die doorlinken naar filmpjes, uitgebreide artikelen en meer. Op deze wijze wordt crossmediaal gewerkt.
Ook los verkrijgbaar
De nieuwe ‘Moennik’ wordt een dezer dagen bij de leden van de Heemkundevereniging Helden aan huis bezorgd en is ook los verkrijgbaar voor € 7,50 bij:
*Streekmuseum Peel en Maas in Helden
*Toeristisch Informatie Huis / VVV in Panningen
*Primera in Panningen
Interesse om ook abonnee te worden? Via de website van de heemkundevereniging kan men zich aanmelden als lid.