Speciale Bézonger rondom tentoonstelling Indiëgangers

Op Hemelvaartsdag, 9 mei, vindt bij en in de Kapel van de Paters Lazaristen in Panningen een tentoonstelling plaats waarbij aandacht geschonken wordt aan de Paters die in 1950 naar Indonesië gingen. Heemkundevereniging Helden participeert in dit project.

Er wordt dan herdacht dat in de jaren 1945 tot 1950, meer dan 100 jonge mannen uit de voormalige gemeente Helden naar het toenmalige Ned. Indië, het latere Indonesië, als dienstplichtig soldaat werden uitgezonden om de door Nederland gewenste orde te handhaven. Ook vanuit de Lazaristen zijn veel paters vanuit Panningen naar Indonesië gegaan, vaak als missionaris en soms als aalmoezenier.

Op Missie voor God en Vaderland
Er is die middag in en bij de Kapel van de Lazaristen een tentoonstelling waarin men deze jonge mannen en paters ‘een gezicht’ wil geven m.b.v. foto’s en documenten. Later in het jaar zal deze expositie gaan rondreizen in Peel en Maas en, indien gewenst, dan aangevuld met lezingen en zo mogelijk workshops.

‘De Kapel’ is op Hemelvaartsdag veranderd in een podium waar een mix van Indonesische dansen en traditionele klederdrachten wordt getoond. Op deze manier wordt de 100-jarige relatie tussen de Lazaristen en Indonesië gevierd en kunt u proeven van de kleurrijke Indonesische cultuur.

In de Montgomeryzaal is een verzameling van eerdere interviews, foto’s en films te bekijken, verzorgd door Omroep P&M. Tevens zijn er in deze zaal fotoalbums, allerlei documenten en artefacten te zien.

Extra Bézonger van Heemkundevereniging Helden
Heemkundevereniging Helden is op 9 mei aanwezig met een speciale uitgave van De Moennik, die vol staat met verhalen van de soldaten en de aalmoezeniers die naar Indië werden uitgezonden.

Buiten is er een flinke boekenmarkt, want de paters Lazaristen blijken zeer belezen! Met een ‘rommelmarkt’ hopen de paters veel spullen, ooit opgeslagen op hun zolders, een nieuwe bestemming te geven. De opbrengsten van deze markten zijn voor een goed doel.

De tentoonstelling vindt 9 mei in de Lazaristenkapel plaats tussen 13.00 en 17.30 uur.

Comments are closed.